De Europese Centrale Bank heeft het belangrijkste rentetarief donderdag met een kwartje verlaagd naar 0,25 procent.

Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend. Het rentebesluit was verrassend, omdat de meeste economen en beleggers pas later rekenden op een renteverlaging. Zo gaven 22 van 23 door persbureau Reuters gepeilde geldhandelaren vooraf aan te rekenen op een gelijke rente.

Op valutamarkten kreeg de euro een flinke tik, na het bekend worden van het rentebesluit. De Europese munt daalde naar 1,3369 dollar per euro. Een lagere rente maakt geld aanhouden in euro’s relatief minder aantrekkelijk.

euro

Aandelenbeleggers reageerden daarentegen opgetogen. De Amsterdamse AEX-Index schoot omhoog naar een niveau van 397 punten, in reactie op het rentebesluit. Een lagere rente betekent dat bedrijven voor kortlopende financiering goedkoper zouden moeten kunnen lenen.

aex rente

Lagere rente ECB: groei en inflatie

Om half drie geeft president Mario Draghi van de ECB een toelichting op het rentebesluit. Economen en beleggers kijken daarbij vooral uit naar de inschattingen van de centrale bank ten aanzien van de economische groei en de inflatie in de eurozone.

Een combinatie van relatief zwakke groei en lage inflatie is waarschijnlijk aanleiding geweest voor de ECB om de rente te verlagen.

Officieel streeft de centrale bank een inflatie voor de eurozone van om en nabij de twee procent na. In oktober lag de gemiddelde inflatie in de eurozone op slechts 0,7 procent.

Als het inflatiegevaar gering is, kan de ECB de rente makkelijker verder verlagen - in de hoop dat dit de kredietverlening stimuleert en een groei-impuls geeft.

Aan de andere kan stond het belangrijkste rentetarief van de ECB al op een laag niveau, zodat het rentewapen steeds meer een symbolisch karakter krijgt.

Met de verlaging van het voornaamste leentarief naar 0,25 procent komt de nullijn in zicht. Om de economie verder te stimuleren als de groei in de eurozone blijft haperen, zou de ECB naar andere opties moeten gaan kijken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl